Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2012. gada 26. septembris

Raspberry Pi iegūst Turbo režīmu

Nevienam vairs nav noslēpums, kas ir Rapsberry Pi - maziņš datoriņš ar plašām iespējām. Bet tagad Raspberry Pi fonds izlaida nelielu uzlabojumu šai platei, lai tā varētu iegūt turbo režīmu. Un galvenais, tas neietekmē datora ražotāja doto garantiju - tā paliek spēkā arī pēc turbo režīma izmantošanas.

Parasti, ja kāds vēlas virstatktēt (overclock) sava datora procesoru, tad tas uzreiz nozīmē, ka vairs nav spēkā  ražotāja dotā garantija. Bet Raspberry Pi fonds ir atradis un norādījis veidu, kā droši ir iespējams virstaktēt avenīti un nezaudēt ražotāja doto garantiju.

Normālā veidā avenītes procesors (CPU) darbojas ar taktsfrekvenci 700 MHz. Bet ir iespējams to virstaktēt  uz 1 GHz. Un ar parametriem norādīt, ka šo 1 GHz tas izmanto tikai lielas noslodzes gadījumā jeb turbo režīmā. Tādējādi uz nelielu brīdi ir pieejama lielāka procesora jauda.
Bet ne tikai procesora taktsfrekvence tiek mainīta. Līdzīgi kā CPU gadījumā, tiek mainīta arī videoprocesora (GPU) un atmiņas (SDRAM) taktsfrekvences un arī voltāža. Bet, lai netiktu lauzta ražotāja dotā garantija, tad ir iestrādāts, ka pie 85°C temperatūras turbo režīms tiek atslēgts un dators turpina darboties parastajā režīmā.

Balstoties uz Rapsberry Pi mājaslapā norādītās informācijas, tad turbo režīmā dators spēj strādāt pat par 50% ātrāk, nekā tas ir standarta režīmā. Bet lai tas viss darbotos, ir nepieciešama jaunākā firmware, kas atbalsta šīs jaunās komandas. Un jaunās komandas, kā parasti, ir jāievada config.txt faila.
Ja kāds vēlas ieslēgt turbo režīmu savai avenītei, tad vairāk par virstaktēšanas iespējām var izlasīt elinux.org sadaļā par virstatktēšanu

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru