Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

piektdiena, 2013. gada 8. novembris

Pirmais iespaids par jauno Windows 8.1

Beidzot esmu savu portatīvo datoru, kuram līdz šim virsū bija parastais Windows 8, esmu uzlabojis (upgrade) uz Windows 8.1. Patiesību sakot, es biju apmierināts arī ar parasto Windows 8 un kā gala lietotājam man nemaz neprasījās pēc uzlabotās Windows versijas. Biju jau pieradis, ka uz Desktop var pāriet ar vienu klikšķi un ka neeksistē Start poga.
Bet kā lietojumprogrammu veidotājam mani Windows 8.1 interesēja tieši dēļ mazliet plašākām izstrādes programmatūras iespējām, kas ir pieejamas tikai jaunajai Windows videi. Tāpēc beidzot sarunāju DVD disku, lai beidzot varētu veikt šo darbu.

Uzreiz piebildīšu, ka man uz portatīva datora uzinstalēta Enterprise edition versija, tāpēc arī uzlabošanas darbi uz Windows 8.1 ir veicami tikai ar DVD diska palīdzību. Bet tas mani nenobiedēja un pāris stundu laikā mans dators jau bija atjaunināts uz pašreiz jaunāko Windows versiju.
Patīkamā ziņa ir tāda, ka ir iespējams norādīt, lai tiktu saglabāti uzinstalētās programmas un aplikācijas, ka arī visi mani iestatījumi un saglabātie faili. Un pēc atjaunināšanas beigām, visi mani faili bija pieejami manā profilā, kā pirms atjaunināšanas un arī visas iepriekš uzinstalētas programmas un aplikācijas bija savās vietās un arī strādāja. Šādā ziņā tas ir ļoti labi, jo vairs nevajag man domāt un meklēt vietu, kur kopēt visus savus failus un dokumentus un pēc tam vēl mēģināt sainstalēt visas sev nepieciešamās programmas. Malači, Microsoft!

Tagad mazliet pievērsīšos pašam Windows 8.1. Liela daļa iepriekš uztraucās par to, ka nevar uzreiz ielādēties Desktop režīmā un ka Windows 8 vairs nav Start pogas. Man arī sākumā bija nepierasti pie tāda izskata operētājsistēmas, bet pēc tam jau pieradu - visas savas lietojamās programmas un aplikācijas saliku sākumlogā un īpaši neizjutu Start pogas trūkumu. Bija tā, ka pie dažām lietām nokļūšana bija palikusi mazliet garāka, piemēram, pie Control panel iestatījumiem, bet ne apgrūtinoši.
Start poga
Tad nu tā - tagad Start poga ir atpakaļ, bet uz tās nospiežot mēs atgriežamies atpakaļ uz sākumekrānu. Ne vairs tur ir izvēlnes, ne kādu citu lietu. Lai piekļūtu pie kaut kādu izvēlnes punktu iespējām, jāspiež uz peles labā taustiņa. Bet līdzīgu efektu varēja iegūt arī Windows 8 versijā, ja šo pašu darbību veicu šajā pašā stūrī. tikai tas nebija tik ļoti izteikti izdarāms. Tikai nezinu, kā to ir iespējams izdarīt uz skārienjūtīga ekrāna bez atsevišķas peles.

Bet ir arī mazliet uzlabota saskarnes un sistēmas aplikāciju izskati un darbības. Par piemēru ņemot kaut vai sākumlogu. Tagad ir vienkāršāk kategorizēt un kategorijām uzstādīt nosaukumus (tas uzreiz ir pieejams). Windows 8 vidē tas bija mazliet ķēpīgāk izdarāms.
Sākumlogs ar aplikācijāmSākumlogs ar visām aplikācijām
Arī aplikāciju bildītes ir pieejams ne tikai 2 izmēros, bet jau 4 izmēros - papildus iepriekš zināmajiem diviem izmēriem, nāk klāt vēl maziņa ikona un pavisam liela bilde. Veidojot jaunu aplikāciju, būs jāņem tas vērā. Un lai piekļūtu visu aplikāciju sarakstam, atliek vien nospiest uz ekrāna apakšā esošo bultiņu un uzreiz ir pieejams viss saraksts.

Mazliet ir pamainīts arī Windows veikala izskats. Ja iepriekš veikala logs uzreiz bija kategorizēts pa dažādiem veidiem, tad tagad, to atverot, nekā tāda vairs nav. Pirmajā brīdī sāk likties, ka kaut kas nav kārtībā, bet uztraukumiem nav pamata. Kategorijas ir paslēptas zem izvēlnes ekrāna augšpusē.
Windows veikals ar kategorijāmWindows veikala kategorija ar aplikāciju ieteikumiem
Vēl viens uzlabojums Windows veikalā - sākumā tiek piedāvātas un reklamētas jaunākās un interesantākās lietojumprogrammas. Un šajā sarakstā ir arī iekļauta mana Rēķināsim! lietojumprogramma. Ja nu kāds nezina, kādu aplikāciju/spēli grib instalēt, tad šādi tiek piedāvāti izvēles varianti.

Arī pašā lietošanas ziņā ir veikti uzlabojumi. Ja kādreiz bija iespējams logus izmantot ne tikai 1/3 un 2/3 režīmā, bet gan izvilkt cik platu vien vēlos, kaut vai pusi ekrānu ir viena aplikācija un otru pusi ir cita aplikācija. Ja vien izstrādātai aplikācijai ir šāds atbalsts. 
Lietojumprogrammas dažādos izmēros

Nobeiguma vietā.
Pusi dienas padarbojoties jau ar Windows 8.1, man šī vide ir iepatikusies. Ja neesi izlēmis - uzlaboties uz Windows 8.1 vai palikt vēl pie Windows 8, tad ieteiktu tomēr veikt maiņu. Gan darbošanās ziņā, gan arī Windows veikala lietošanas ziņā ir jūtams patīkams uzlabojums.
Bet ja esi Windows 8 lietojumprogrammu izstrādātājs, tad noteikti ir jāpāriet uz Windows 8.1, lai varētu izmantot visas jaunās un papildinātās iespējas, kas ir pieejamas tikai Windows 8.1 videi un nav pieejamas vecajai Windows 8 videi.
Bet ir arī kāda nepatīkama lieta. Es savu datoru gandrīz vienmēr neizslēdzu un turu sleep režīmā. Pēc pamodināšanas tad atkal var turpināt iesāktos darbus un darba uzsākšana ir ļoti ātra. Un šeit sākas tā mazā nepatīkamā lieta - pēc pamošanās viss it kā strādā tik pat labi, kā iepriekš, bet staigājot starp sākumlogu un Desktop režīmu, Windows saskarnes elementi tiek pārzīmēti ar nelielu nobīdi un klucīšu veidā. Ja dators tiek korektā veidā izslēgts un pēc tam ieslēgts iekšā, tad šādu problēmu neesmu novērojis.
Iespējams, ka vaina ir tikai manā datorā un kaut kādos iestatījumos, bet šī man nav ļoti traucējoša lieta, jo pēc kāda laika šī nelaime pāriet. Līdz nākamajam gulēšanas režīmam.

Ja Tev ir ko teikt šajā sakara vai ir kādi jautājumi, droši vari to atstāt komentāros.

2 komentāri:

  1. Win 8.1 ir solis uz priekšu un pareizā virzienā. Tikai nepatīk START izvēlne, kur beidzas flīzes un sākas visas pārējās programmas. Nepatīk, ka, piemēram VLC tiek rādītas visas ikonas iekš start, tas ir visas opcijas, kuras nelietoju, VLC release notes, vlc skinned utt, man reāli nevajag bez vajadzības to redzēt, jo tas saraksts baigi izplūst. Protams, meklēju search finkciju, kura ir ļoti uzlabojusies kopš win8 versijas, tagad vsi rezultāti ir vienuviet, nav jāpārslēdzas starp failiem, iestatījumiem, programmām, internetu.

    Par tavu problēmu, izmēģini hibernāciju. Tas ir kas līdzīgs izslēgšanai, bet ja atstā atvērtas vairākas programmas, tad palaižoties viss ir tā kā ir bijis pirms tam. Tikai uz HDD būs fails paliels izveidots, RAM apjomā un pat vairāk...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par sākumekrānu runājot. Uzspied uz nevajadzīgās flīzes un izvēlies opciju Unpin from start. Tad nevajadzīgās ikonas nav sākumlogā. tādā veidā es sākumekrānā atstāju tika vajadzīgās ikonas. Pārējās ir pieejamas, kad izvēlos skatīt visas instalētās programmas (sākumlogā nospiežot uz bultiņās).

      Par Tavu piedāvājumu hibernēt datoru - man šī opcija īsti nepatīk. Sleep režīma labums ir tāds, ka tas pamostas ātri, bet hibernate gadījumā ielāde notiek gandrīz tikpat ilgi, kā parastā datora ielādes laikā. Un uz portatīvā var arī likt Sleep režīmā.

      Dzēst