Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2014. gada 15. oktobris

Atskats uz pasākumu "Samsung Living Business"

9. oktobrī biju ielūgts uz Samsung Latvia rīkotu pasākumu "Samsung Living Business" ir pētījums par sabiedrības paradumiem digitālajā laikmetā un to, kāda ir tehnoloģiju nozīme mūsu dzīvē. Pētījumu veikusi tirgus pētījumu kompānija „GfK Custom Research Baltic” interneta vidē - 2014. gada augustā visā Baltijā aptaujājot 1669 strādājošus respondentus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Pasākumā ar savu pētījumu un stāstījumu uzstājās 3 dalībnieki - Māra Tauriņa, Ronalds Mažeiko un Ernests Štāls.
Vispirms uzstājās Māra Tauriņa, pētījumu kompānijas Gfk vadītāja, kas dalījās ar sava pētījuma rezultātiem par strādāšanu ārpus darba laika.
Pēc statistikas datiem, 78% strādājošo strādā ārpus oficiālā darba laika, bet tajā pašā laikā daudzi (86%) darba laikā nodarbojas ar privātajām lietām, piemēram, lieto internetbanku, lasa vai raksta ziņas un izmanto privātos e-pastus.
Bet kopsummā cilvēki māk sabalansēt šo strādāšanu-ārpus-darba-laika un nestrādāšanu-darba-laikā, lai kopsummā tas izlīdzinātos.
Turpinot runāt par strādāšanu ārpus darba laika, tad ar darba lietām cilvēki nodarbojas gan sabiedriskajā transportā, gan veikala rindā stāvot, gan arī brīvdienās un svētku reizēs. Ja tam netici, tad paskaties pats, cik bieži ārpus darba laika pārbaudi savu darba e-pastu! Un, jo augstāks tev amats, jo vairāk arī strādā ārpus darba laika.
Un mūsdienās ir darba devēji, kas savus darbiniekus nodrošina ar mobilajām iekārtām. Lielākā daļa no aptaujātajiem darba devēja doto iekārtu izmanto arī privātajam vajadzībām. Bet tikai trešā daļa no darba devēja mobilajiem telefoniem ir viedtālruņi. Pārējie ir parastie mobilie telefoni.

Kā nākamais uzstājās Ronalds Mažeiko, Samsung Electronics Baltics biznesa klientu attiecību vadītājs, dalījās ar pētījumu par mobilo iekārtu drošību.
Pēdējā laikā arvien vairāk vairāk tiek runāts par BYOD jeb savu privāto iekārtu (telefons, planšete vai portatīvais dators) izmantošanu darba telpās un darba vajadzībām. Ja neskaita to, ka lielākā daļā darba devēju to atbalsta, tad pārsvarā šāda iniciatīva nāk tieši no pašu darbinieku puses.
Lai arī gandrīz puse aptaujāto cilvēku uzskata, ka viena iekārta gan darbam, gan privātai lietošanai uzlabo darba produktivitāti, tomēr tikai trešā daļa no aptaujātajiem zina par mobilo iekārtu drošības politiku savā uzņēmumā. Bet mobilitāte tik un tā atstāj labu ietekmi uz darbu un produktivitāti.

Turpinot runāt par mobilo iekārtu drošību, tad lielākā daļa cilvēku neizmanto nekādu drošības iestatījumus savā iekārta vai arī, ja izmanto, tad to zina arī citi ģimenes locekļi. 
Līdz ar to, no uzņēmuma viedokļa skatoties, uzņēmuma konfidenciālā un sensitīvā informācija nav drošībā, jo to var nejauši izlasīt citi cilvēki vai arī nejauši tikt nosūtīta svešam cilvēkam.

Kā pēdējais savu runu teica Ernest Štāls, TechHub Riga līdzdibinātājs un Reach.ly vadītājs.
Viņš dalījās ar apkārtējiem par sava uzņēmuma darbības specifiku par lietotāja lietošanas paradumiem un to, ka dators vairs nav vienīgais interneta avots uzņēmumā, tāpēc līdzšinējie ierobežojumi ir kļuvuši neefektīvi. Piekļuve sociālajiem tīkliem vai citām interneta vietnēm ir iespējama mobilajā telefonā, vai pat sliktāk – uzlaužot sistēmu, kas savukārt var radīt nevēlamas sekas biznesam, jo līdzi var atvērties durvis uz kādiem svarīgiem dokumentiem. 

Nobeiguma vietā par visu pētījumu var pateikt vienā teikumā - cilvēki daudz strādā ārpus darba laika, bet maz strādā darba laikā un gandrīz nedomā par mobilo iekārtu drošību.
Nobeiguma akordam ļoti labi noder arī šis slaids no prezentācijas:

Vēlos arī pateikties Samsung Electronics Baltics par uzaicinājumu piedalīties šajā pasākumā.

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru