Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2013. gada 18. septembris

Gigabyte H81.AMP-UP - mātesplate, kas paredzēta audiomīļiem

Gigabyte ir izlaidusi jaunu mātesplati ar nosaukumu H81.AMP-UP. Bet tā nav tāda parasta mātesplate, jo tajā speciāli ir iebūvēts audio pastiprinātājs, lai mūzikas mīļotājiem būtu vēl lieliskāka skaņa. Un ražotājs piedāvā iespēju pašiem patērētājiem pēc savas izvēles mainīt šī audiopastiprinātāja moduļus, ja audio skanējums pārāk neiet pie sirds.

Vispārīgi runājot, pati plate daudz neatšķiras no citu ražotāju mātesplatēm - tā ir ATX izmēra plate (30.4x19 cm), kas būvēta uz Intel H81 Express Chipset bāzes. Tā atbalsta visus Intel procesorus, kas atbilst LGA1150 ligzdai. Platē var pievienot 2 atmiņas moduļus (DDR3 1600/1333 MHz) ar kopēja atmiņas apjomu līdz 16 GB. Iebūvētais Intel HD4600 grafiskais procesors (GPU) spēj caur HDMI izeju padot attēlu ar izmēru 4096x2160 px jeb reklāmas saukļos plaši izmantoto 4K izšķirtspēju.
Uz plates atrodas 2 SATA2 porti un 2 SATA3 porti, kā arī šai platei ir 3 USB3 pieslēgvietas un 7 USB2 pieslēgvietas. Vēl platē ir pieejams 1 PCI Express x16 slots, 3  PCI Express x1 sloti un arī 2 parastie PCI sloti. Ir arī Realtek tīkla karte, kas spēj nodrošināt 10/100/1000 Mbit tīkla ātrumu.
Audio apakšsistēmā tiek izmantots Realtek ALC898 ar augstas kvalitātes 110dB SNR HD audio un iespēju izvadīt skaņu 2/4/5.1/7.1 kanālu variantos vai arī padot šo skaņu laukā digitālā veidā caur S/PDIF interfeisu. 
Interesantākais šajā platē ir tas, ka Gigabyte piedāvā īpašas tehnoloģijas, kas audio skanējumu padara vēl labāku un īpašu uzmanību pievēršot audiomīļiem. Precīzāk runājot, Gigabyte piedāvā šajā platē iebūvētu skaņas pastiprinātāju (operational amplifier jeb OP-Amp), kas parasti ir tikai speciālajos audio pastiprinātāju iekārtās. Šoreiz tas jau ir iebūvēts datorplatē un to ir iespējams izmantot bez papildus lielām iekārtām. Gala lietotājs var pat vienkārši izņemot šo OP-amps moduli no mātesplates un samainīt pret citu, ja esošais skanējums nepatīk. Cik nopratu, tad šādus moduļus būs iespējams arī iegādāties atsevišķi.
Ražotājs arī sola, ka šīs plates kondensatori un ražojums spēs nodrošināt kristāldzidru skanējumu bez papildus audio trokšņiem, pat ja dators tiek lietots ikdienas darbā un tiek izmantotas visas datora un plates perifērijiekārtas un savienojumi. Vai tā ir taisnība un skanējums tiešām ir tik labs, kā sola ražotājs, varēs uzzināt tikai kādā testā. Pašam man šādas iespējas gan jau nebūs, bet jāpagaida, kamēr kāds uzticams ārzemju resursi to pārbaudīs un notestēs.

Man pašam šī plate ļoti ieinteresēja. Un nevis tās veiktspējas vai tehniskā pārākuma dēļ, bet gan tieši īpašās audiosistēmas dēļ. Šis varētu būt ideāls risinājums mājas kinoteātra izveidei, par pamatu ņemot šo plati. Pat vairs nebūs vajadzīgs speciāls audiopastiprinātajs, jo varēs pa taisno uz skaļruņiem dot skanu no šīs plates un baudīt lielisku skaņas un mūzikas kvalitāti.
Cena pagaidām nekur nav norādīta šai platei, tāpat kā arī nav zināms precīzs laiks, kad tā tiks laista tirgošanā un vai tā bus pieejama visos pasaules tirgos. Bet es ceru, ka tās cena nepārsniegs 100 Ls, bet ņemot vērā, ka tā ir vairāk veidota kā vidusmēra mātesplate un to, ka tā izmanto Intel H81 mikroshēmu kopni (chipset), tad cena varētu būt ap 50-70 latiem. Vai mans novērojums būs pareizs, to varēs manīt tikai tad, kad tā parādīsies Latvijas tirgū.

Vairāk informācijas var izlasīt Gigabyte H81.AMP-UP mājaslapā.

Ja Tev ir ko teikt šajā sakara vai ir kādi jautājumi, droši vari to atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru