Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2013. gada 10. septembris

BRIX - miniatūras dators no Gigabyte

Kādu laiku atpakaļ rakstīju, ka Intel sācis piedāvāt miniatūras datoriņu ar saviem Intel Core i procesoriem. Salīdzinot ar manu pašreizējo Raspberry Pi un nesen aprakstīto SolidRun CuBox-i, tas bija ar augstu veiktspēju un lietojams kā pilnvērtīgs dators bez jebkādiem ierobežojumiem.
Tagad šo saimi papildina arī Gigabyte, kas plašākai pasaulei ilgu laiku bija pazīstams kā mātesplašu ražotājs un visus iepazīstināja ar savu jaunāko garadarbu - BRIX. Tas pašlaik darbojas tikai ar Intel ražotajiem procesoriem, bet Gigabyte bija prezentējusi informāciju, ka tā plāno arī šos datorus ražot ar AMD procesoriem.

Šie datori ir 107.6x114.4x29.9 mm lieli un tika veidoti kā Intel NUC atbildes variants. Jaunākajos variantos procesoru saime ir no Intel Celeron līdz pat Intel Core i7 procesoram un tie jau uzlodēti virsū un tos nav iespējams mainīt. Kastītes iekšā atrodas 10x10.5 cm liela mātesplate, kurai ir iespējams pievienot 2 SO-DIMM atmiņas moduļus un kopējais atmiņas daudzums var būt līdz 16GB liels.
Šim datoram ir 4 USB porti - 2 priekšpusē un 2 aizmugurē. Tam ir pieejams gan parastā vada interneta pieslēgumvieta, gan arī iekšā jau ir iesprausta mini-PCIe kartes slotā Wi-Fi un Bluetooth modulis. Ir vēl pieejama vieta vienam mSata pieslēgumvietai.
Kā grafiskais procesors (GPU) tam ir Intel HD 4400, izņemot modeli ar Celeron procesoru, kuram ir tikai Intel HD. Intel HD 4400 ir pietiekami labs prastam darbam ar datoru, bet nebūs pietiekams, ja ir vēlme spēlēt jaunākās paaudzes datorspēles. Bet video filmu atskaņošanai tas būs pietiekami labs variants.
Lai šo datoru pieslēgtu pie monitora vai TV ekrāna, tam ir gan HDMI izejas vieta, gan arī mini DisplayPort vieta. Citu veidu, kā iegūt attēlu no šī datora nav iespējams.
Ņemot vērā samēra jaudīgos procesorus, tos iespējams izmantot kā pilnvērtīgus darba datorus gan parasta ofisa darbiniekiem, gan arī programmētāju ikdienas darbā, piemēram, tādiem kā es. Tas ir mazs, vajadzētu būt arī samēra klusam un veiksmīgam darba izpildītajam. Vienīgais sliktums, ka tam nav pieejams normāls SATA pieslēgumvieta, lai varētu pieslēgt vai nu 2.5" cieto disku vai arī SSD disku. Bet arī esošajā mSata pieslēgumvietā ir iespējams pievienot SSD disku, tikai šajā gadījumā izvēles iespējas būs ierobežotas.
Otrs variants ir kā multimediju centrs. Ar esošo procesoru un grafisko procesoru tas būs pietiekami labs, lai skatītos filmas un klausītos mūziku. Vienīgais iebildums varētu būt par cietā diska/SSD neesamību, bet to var atrisināt arī ar kādu tīkla disku vai ārējo USB disku.
Datorspēļu spēlēšanai gan šis dators nav īsti paredzēts. Ja vecās spēles vēl varētu diezgan labi paspēlēt, tad jaunākās spēles uz šī GPU nebūs iespējams paspēlēt. Iespējams, ka uz pašiem minimālākajiem grafiskajiem iestatījumiem kaut ko no jaunajiem spēļu ražojumiem būtu arī iespējams uzspēlēt, bet tad vairs nebūs nekāda baudījuma spēļu spēlēšanai.

Enerģijas patēriņš šiem modeļiem tiek solīts ap 15W robežās, kas ir salīdzinoši neliels elektrības patēriņš. Un cena varētu būt apmēram 150 Ls robežās. Bet vai pie mums būs šādas cenas, rādīs laiks.

Zemāk esošajā bildē  piedāvāju nelielu kopsavilkumu par BRIX modeļiem ar Intel procesoriem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru