Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2013. gada 16. septembris

Viedtālruņu karu nākamais posms - 64-bitu procesors

Nevienam nav noslēpums, ka viedtālruņu ražotāja karo savā starpā, piedāvājot patērētajiem dažādus interesantus viedtālruņus. Ja sākumā notika sacenšanās uz to ekrānu izmēriem, kvalitāti un viedtālruņa izmēriem, tad pēc kāda laika klāt nāca arī sacenšanās starp to, kurš nu sāks piedāvāt viedtālruņus ar lielāku iekšējo atmiņu, operatīvo atmiņu (RAM) un ātrāku procesoru. Tad nāca laiks, kad tika skaitīti procesora kodoli un, jo vairāk kodolu, jo labāk. Šajā viedtālruņu tehnoloģiju karā trāpījās arī pa kādam ražotājam, kas sāka piedāvāt viedtālruni citās krāsās nekā melns/pelēks apvienojums. Un bija arī kāds ražotājs, kas veidoja dizainīgus viedtālruņus un noteica viedtālruņu modi.
Tagad ir nepieciešams jauns kaujas lauks, uz kura varētu izcelties citu ražotāju starpā. Un tas arī tika atrasts un pasniegts plašajai pasaulei - 64-bitu procesors.

Pirmie, kas paziņoja pasaulei, ka savos jaunajos viedtālruņos izmantos 64-bitu procesorus, bija tieši Apple. Tie paši, kas iepriekš bija galveno uzsvaru likuši uz skaistiem un dizainīgiem viedtālruņiem un otrajā plāna atstājot tehnisko pusi. Bet tas bija Stīva Džobsa dzīves laikā un viņš mācēja paskatīties uz lietām ārpus ierastajiem rāmjiem (out-of-box). Bet tagad Džobsa vairs nav un viņiem pašiem jāmēģina piedāvāt patērētājiem interesi raisošu produktu. Bet viss sāk virzīties uz to pusi, ka Apple sāk demonstrēt, ka to viedtālruņi ir pārāki tehnoloģiskā (dzelžu) veidā.

Arī Samsung nepalika atbildi parādā un paziņoja, ka arī viņu nākamie viedtālruņi būs aprīkoti ar 64-bitu procesoriem. Tas nekas, ka pašreizējā Android versija neatbalsta 64-bitu procesoru un nespētu izmantot visas tā priekšrocības. Atšķirībā no iOS, kas ir nedaudz pārstrādāts un vajadzētu spēt atbalstīt 64-bitu procesoru un tā komandas.
Pārējie ražotāji vēl klusē, laikam gaida šīs cīņas iznākumu.

Pati par sevi šī ideja viedtālruņos izmantot 64-bitu procesorus nav slikta. Lai 64-bitu procesora izmantošanai būtu lielāka jēga, tad viedtālruņi ir arī jāaprīko ar lielāku RAM, kas būtu vismaz 4GB apjomā. Ja ņem vērā, ka pašlaik RAM pārsvara ir no 512MB - 1 GB, tad atmiņas pieaugums būtu patiešām liels.
Pateicoties jaunajiem procesoriem un lielajam RAM, būs iespējams ātrāk apstrādāt liela apjoma datus, it īpaši ar aplikācijām, kurām tas ir būtiski, piemēram, attēlu rediģēšanai vai video rediģēšanai. Būs iespējams arī veidot spēles ar daudz labāku un reālistiskāku grafiku, kas palielinās spēlēšanas baudu un patiku. Tas arī pavērs iespēju viedtālruņos un arī planšetēs sākt izmantot, piemēram, 4K ekrānus, kas ir ar vēl lielāku izšķirtspēju, nekā esošie ekrāni, jo jaunie procesori būs ar pietiekamu datu apstrādes un caurlaidības spējām un arī atmiņā būs iespējams ielikt vairāk datu apstrādei. Bet tas atkal dos iespēju jaunu karu lauku atklāšanai. Citiem vārdiem sakot, turpināsies veiksmīga mobilas tehnikas attīstība un uzlabošana.
Bet no otras puses, uzreiz jau neviens nepamanīs šos visus veiktspējas uzlabojumus, jo visas pašreiz esošas aplikācijas ir veidotas tā, lai tās izmantotu 32-bitu procesorus. Lai izmantotu 64-bitu procesoru iespējas, aplikācijas ir atbilstoši jāpārveido. Apple ir paziņojuši, ka viņu aplikāciju veikals ir gatavs pieņemts 64-bitu aplikācijas un aicina visus izstrādātājus tās pārveidot jau 64-bitu sistēmai. Bet Android 64-bitu procesora atbalstu varētu iegūt tikai kaut kad 2014.gadā. Vismaz tā baumo interneta plašumos.
Cita nepatīkama lieta, kas varētu sagaidīt jaunos viedtālruņus - programmētāji vairs nemēģinās optimizēt savas programmas, lai tās optimāli izmantotu pieejamo atmiņu un procesora jaudu. Ja jau tās ir pietiekami daudz, tad var arī īpaši nerūpēties un domāt, lai aplikācija vai spēle neaizņemtu visu pieejamo atmiņu vai procesora jaudu.
Un daudzi viedtālruņu lietotāji arī nejutīs īpašu veiktspējas pieaugumu (kā to sola Apple), jo ne jau visas aplikācijas izmantos lielu datu apstādi. Veiktspēja paliks tādās pašās robežās vai uzlabosies ļoti minimāli.

Nobeiguma vietā.
Lai arī 64-bitu procesors ir loģisks tehnoloģiju turpinājums, tad tomēr pagaidām tam nav lielas nozīmes esošajās aplikācijās un jauno procesoru ieguvumus uzreiz neviens nepamanīs. Pagaidām tas vairāk ir kā mārketinga ierocis, sakot, skat, mēs to esam izdarījuši pirmie. Bet nākotnes attīstības vārdā to ir nepieciešams ieviest.

Ja Tev ir ko teikt šajā sakara vai ir kādi jautājumi, droši vari to atstāt komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru