Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

sestdiena, 2013. gada 7. septembris

Viedpulksteņu ēra ir pienākusi

Nesenās Samsung, Qualcomm un Sony aktivitātes nevienu nav atstājušas vienaldzīgu. It īpaši pulksteņu frontē, jo šie elektronisko ierīču ražotāji prezentēja savus viedos pulksteņus. Lai arī daudzi ražotāji kaut ko ir ķimerējusies šajā lauciņā jau krietnu laiku, tikai pavisam nesen viedie pulksteņi guva plašāku rezonansi.
Dažiem šie pulksteņi patīk un ir stāvā sajūsmā par tiem. Citiem atkal tie nepatīk un uzskata par nekam nevajadzīgu gadžetu. Cik cilvēku, tik viedokļu.

Atšķirībā no nesenās pagātnes, kad vēl Stīvs Džobs bija dzīvs, tad visus jaunumus sākumā prezentēja Apple. Vairāk tie bija izsmalcināta dizaina ziņā lieliski produkti, kas atbilstoši arī maksāja, kaut arī dzelžu līmenī viņi nemaz nebija tik dārgi. Tad tagad Apple neko neprezentēja un pasaule lēnām burbuļoja un vārījās un gaidīja, kurš nu būs tam pirmais drosmīgais, kas publiski sāks piedāvāt un prezentēt jaunos pulksteņus.

Visi viedpulksteņi piedāvā līdzīgas iespējas - tajos var lasīt ziņas, redzēt zvanu vēsturi vai arī attēlot informāciju, ja kāds zvana, klausīties ar tiem mūziku, uzzināt laika prognozi un daudzas visas citas lietas, ko mierīgi var izdarīt ar viedtālruni. Pārmaiņas pēc tie arī rādīs laiku.
Bet ne tikai manis uzskaitītie lielie tehnoloģijas giganti sākuši ražot šādus pulksteņus. Pie to ražošanas arī ķērušies aktīvie Ķīnas uzņēmēji (Smart Devices). Droši vien padomāja, ka, ja šādi grandi ir sākuši tos ražot, tad tam ir liels potenciāls un viņiem arī to vajag ražot.

Lai vai kā, bet es īsti nesapratu galveno būtību, kāpēc šāds gadžets ir vispār vajadzīgs. E-pastus un ziņas es varu tikpat labi apskatīt arī telefonā, tam man nevajag pulksteni. Protams, ja es e-pastus un ziņas čekošu telefonā, tad tas neizskatīsies tik uzkrītoši, kā to darot telefonā, it īpaši kādas sarunas laikā. Bet, ja es ilgi skatīšos pulkstenī un to darīšu ik pa minūtei, tas jau sāks palikt, maigi sakot, mazliet dīvaini.

Arī baterijas ilgums nav nekāds spīdošais. Pulkstenis bez atkārtotas uzlādes spēs darboties, khmm, tikai dienu. Droši vien, ja aktīvi to lietosi, tad uzlāde būs nepieciešama arī biežāk. Tagad iedomāsimies situāciju. Kāds atnāk paprasīt laiku, jo redz man uz rokas pulksteni. Uz viņa jautājumu es atbildu ar - atvaino, bet nezinu. Baterija tukša. Ņemot vērā pašlaik esošos ne-viedos pulksteņus, kas spēj bez mazas baterijiņas nomaiņas nostrādāt vairāk kā gadu, tas šķiet smieklīgi.

No otras puses skatoties, kaut kādai attīstībai ir jābūt. Pagaidām izskatās, ka lielie ražotāji izrāda savu vīziju par viedajiem pulksteņiem un tad novēros patērētāju viedokli un kā mēs uzņemsim šo jaunumu. Pēc tam, nākamajā iterācijā, jau tiks veikti uzlabojumi, lai jau lielāks cilvēku daudzums tos gribētu lietot.
Tā ir mazliet savādāka pieeja, nekā to kādreiz darīja Apple ar Stīvu Džobsu priekšgalā - rada produktu, kas ir gan skaits, gan arī patērētajiem nepieciešams. Iespējams, ka mums iestāstot (ar reklāmām, dažādām akcijām), ka tieši šis produkts mums ir vajadzīgs un to mēs esam mūždien gaidījuši. Labprāt gribētu redzēt, ko Džobs būtu izgudrojis savā prātā, bet tagad mums to ne zināt, ne redzēt.

Nobeiguma vietā.
Es pats esmu rokas pulksteņu cienītājs un labprātāk izmantoju to laika noskaidrošanai, nekā skatos laiku telefonā. Bet arī pats neesmu pārliecināts, ka pašlaik šāds gadžets ir cilvēkam nepieciešams. Protams, ir cilvēku grupa, kas to pirks un gan jau uzņēmumi kaut ko nopelnīs uz tā rēķina, bet es pats gan vēl nogaidīšu. Varbūt kāds uzražos tādu viedpulksteni, kas mani aizraus un es būšu ar mieru par to tērēt naudu. Kādreiz jau man patika elektroniskie pulksteņi.

Cenas šiem viedpulksteņiem ir 300 dolāru robežās. Par šādu naudu var nopirkt labumlabo parasto pulksteni un neuztraukties, ka pēc vienas dienas tas vairs nebūs lietojams.
Zemāk piedāvāju aplūkot dažus viedpulksteņu modeļus.
Qualcomm Toq Qualcomm Toq Samsung Galaxy Gear    Smart Devices W1    Sony Smartwatch 2

Ja Tev ir kas sakāms vai piebilstams, droši to vari atstāt komentāros.

2 komentāri:

  1. Eh... nu skatīsimies vai klasiskie pulksteņi noziedēs....

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Diez vai. Kamēr vēl digitāliem laikrāžiem ir tiks mazs darbības laiks, daudzu lietotāju prātus tas nepārņems.

      Dzēst