Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2013. gada 16. aprīlis

Vai digitālais fotoaparāts vēl ir vajadzīgs?

Visos modernajos viedtālruņos eksistē fotoaparāts. Ar tām ir iespējams uzņemt diezgan labas bildes, var arī uzfilmēt kādu video. Atšķirībā no fotoaparāta, viedtālrunis vienmēr ir līdzi, mēs to nekad neatstājam mājās un mēģinām neaizmirst kaut kur. Bet pašu fotoaparātu mēs ne vienmēr visur ņemam līdzi. Dažreiz arī aizmirstam mājās. Un parasti tādos brīžos rodas situācijas vai skati, ko gribās iemūžināt digitālās bildes datnē.
Un tieši tādos gadījumos ir ļoti labi, ka mums ir šādi viedtālruņi, kas spēj arī fotografēt. Mēs uzreiz varam uzņemt vajadzīgo bildi. Tāpēc uzreiz rodas jautājums - vai digitālais fotoaparāts tagad vispār ir vajadzīgs?

Drošības pēc pateikšu, ka šeit runa neies par profesionālo fototehniku un dSLR digitālām kamerām. Ar tām uzņemtās bildes būs daudz labākas, nekā ar parasto fotoaparātu jeb, tautas valodā runājot, ziepju trauku, un telefonu. Bet ikdienas bildēm taču nevajag staipīt apkārt lielus fotoaparātus, vai ne?

Ja mēs skatāmies uz mūsdienu viedtālruņiem, tad tie ir aprīkoti ar diezgan labām fotokamerām. Pat lētākie telefona modeļi ir aprīkoti jau ar 5 MPx fotokameru. Bet dārgākie modeļi pat ir aprīkoti ar labākām fotokamerām. Pats es pašlaik izmantoju Asus PadFone ar 10 MPx fotokameru un šī aparāta uzņemtās bildes mani ļoti labi patīk un vairs neredzu nekādas vajadzības izmantot parasto fotoaparātu.

Pēdējā laikā man ir bijusi iespēja izmēģināt vairākus viedtālruņus un esmu redzējis arī to uzņemtās bildes. Ja negrib bildes drukāt A4 formāta izmērā, bet tikai apskatīt un, iespējams, izdrukā 10x15 formātā, tad ar šiem telefoniem uzņemtās bildes ir pietiekami labas.

Ja apskata pašu telefonu uzņemtās bildes savā starpā, tad to kvalitāte atšķīrās. Un ne jau vienmēr tas telefons, kura kamerai ir vairāk megapikseļu, arī bilžu kvalitātē to apstiprina. Piemēram, iPhone 4 fotokameras uzņemtās bildes man patika daudz labāk, nekā ar HTC One X bildēto kameru.
   
iPhone 4   Asus PadFone
      
HTC 8S   HTC One X   HTC One X+
Ja tiek salīdzinātas tieši fotoaparāta un mana Asus PadFone uzņemtās bildes, tad atšķirības nav tik izteiktas. Zemāk piedāvāju dažas bildes ar dabas skatiem, lai var salīdzināt savstarpējās bildes.
   
Asus PadFone bilde   Fotoaparāta bilde
         
   
Asus PadFone bilde   Fotoaparāta bilde
         
   
Asus PadFone bilde   Fotoaparāta bilde
Man pašam patīk mana Asus PadFone uzbildētās bildes. Protams, tās nav ideālas, bet apskatei un, ja nepieciešams, izdrukāt kā 10x15 bildi, tās ir ļoti labas. Un nav nepieciešams staipīt sev līdzi vairākas bildēšanas iekārtas. Iespējams, ka, ja veiktu iestatījumos uzlabojumus, tad bilžu kvalitāte būtu vēl savādāka.

Viens pozitīvais aspekts digitālai fotokamerai ir tas, ka tai eksistē optiskais palielinājums, t.i., ar fotoaparātu var kādu objektu pievilkt tuvāk un veikt tā uzņēmumu. Un bilde tik un tā būs kvalitatīva. Bet ar telefoniem tas nav tik labi iespējams, jo digitālais palielinājums nebūs kvalitatīvs. Bet, cik bieži ir bijusi vajadzība kaut ko pievilkt tuvāk, lai varētu nobildēt? Man tas pārāk bieži negadās. Un tos brīžus, kad nebija iespējams piezūmot, es varu arī pārdzīvot mierīgu sirdi.
Otra laba lieta fotoaparātam - akumulators. Precīzāk sakot, telefons darbojas ar atsevišķu un fotoaparāts darbojas ar atsevišķu bateriju. Un mazāk ir jāuztraucas, ka telefons ātri izlādēsies un nebūs kur to uzlādēt. Un rezultātā - palikt bez sakariem un bildēšanas iespējām.

Bet, ja ir iespējams nestaipīt apkārt vēl vienu lieku gadžetu, tad es to labprāt izmantoju un lietoju tikai vienu fotoaparātu - viedtālruņa un fotokameras apvienojumu.

Ja Tev ir ko teikt šajā sakarā, tad droši vari savu ziņu atstāt komentāros.

2 komentāri:

  1. Pirms pāris gadiem kritu kārdinājumā aizstāt kameru ar telefonu. Ērtība ir neaprakstāma. Tas aparāts vienmēr ir līdz, bildes ir OK, izvelc un bliez.

    Tomēr pēc laika es sapratu cik tas ir traki, ka viens posms manā dzīvē ir fiksēts tikai ar telefonu. Kamēr tās bildes skaties telefonā, viss ir forši, bet ja gribi paskatīties uz lielā ekrāna, tad paliek baisi.

    Telefoni mūsdienās bildē labi, tomēr neviens no tiem nestāv ne tuvu normālai kamerai.


    Es ar telefonu sāku bildēt jo mani izbesīja staipīt līdz spoguļkameru. Smaga, liela, ar somu ar pričendāļiem... Tomēr kad sapratu, ka vēlāk nožēlošu, ja gribēšu atskatīties pagātnē, bet viss, kas man ir, ir (salīdzinoši) vājas kvalitātes telefonbildes. Tāpēc nolēmu mainīt visu uzstādījumu - pārdevu spoguļkameru ar visiem loriņiem un vietā paņēmu m4/3 kompaktkameru ar pankūkobjektīvu. Pietiekoši maza, lai paņemtu līdz visur tur, kur šķietami varētu noderēt. Vienmēr, protams, nebūs līdz, tajos brīžos tiešām iztiks ar telefonu.

    Bet kopumā - apdomā labi, vai vēlāk nekodīsi pirkstos, par telefonbilžu posmu savā dzīvē. Saulainā laikā statisku koku nobildēt jau var, bet tiklīdz būs vāja gaisma vai kustība, telefoni kapitulē kameru priekšā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas viss ir atkarīgs no viedtālruņa un tajā esošas kameras kvalitātes.
      Kādreiz ar pašu pirmo HTC Desire veiktās bildes bija ne pārāk labas kvalitātes, kaut arī aparātam bija 5 MPx kamera.
      Bet ar manu pašreizējo Asus PadFone bildes ir ļoti labas. Kad biju Romā, tad ar šo aparātu pārsvarā arī bildēju.
      Vēl tik atliek piešauties ar pareizu nofokusēšanu un parasto fotiņu man vairs nevajag.

      Bet ja viedtālrunim ir švaka fotokamera, tad gan labāk ir izmantot normālu fotoaparātu.

      Dzēst