Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

trešdiena, 2013. gada 3. aprīlis

Neliels piedzīvojums ar iPhone 4 un pazudušajiem kontaktiem

Nu jau pirms kāda laika (vairākām dienām) Sintijai radās problēma ar veco labo iPhone 4. Šoreiz šim telefonam bija pazuduši visi kontakti. Un galvenā problēma šajā sakarā bija tāda, ka nekas tāds ar šo telefonu tajā brīdī netika darīts - ne likti programmatūras labojumi, ne arī atjaunota pati iOS.

Drošības pēc piebildīšu, ka šis iPhone  vēl darbojās ar nu jau veco iOS 5 versiju. Ja būtu mans telefons, atjaunotu arī uz pašu jaunāko iOS versiju, kad tas ir iespējams. Bet tā kā tas ir Sintijas telefons, tad, kamēr nav speciālas nepieciešamības atjaunot iOS (piemēram, dēļ aplikācijām), tad es to atliku uz vēlāku laiku, kad lielākās kļūdas jaunajā laidienā būs izlabotas. Vai arī radīsies nepieciešamība to darīt. Citiem vārdiem sakot - kamēr strādā korekti un pareizi, tikmēr neko nemainu.
Bet galvenā problēma bija faktā, ka kontaktu rezerves kopijas tika veidotas tikai ar iTunes palīdzību. Retu reizi, kad telefons tika piesprausts pie datora. Un mans piedāvājums to visu sinhronizēt ar Google kontu tika noraidīts.

Bet sekojot Mērfija likumiem, bija pazuduši kontakti. Klasiskais variants - telefona izslēgšana un ieslēgšana nepalīdzēja. Man radās aizdomas, ka varbūt vajadzētu uzlikt iOS 6 versiju, kas to vien gaidīja un uzprasījās uz likšanu virsū. Bet es ar to vēl nesteidzos, jo gribējās saglābt visus telefonā glabātos kontaktus. Jo nevar taču tā - bez jebkāda iemesla tie visi pazust un nespēt tos atjaunot. It kā varētu atjaunot no iTunes veiktās pēdējās rezerves kopijas, bet tad tur nebūtu pilnīgi visi kontakti. Diemžēl pēdējā laikā (kāda pusgada) pievienotie kontakti tur nebūtu.

Kādu brīdi pameklējot webā, atradu divas līdzīgas programmas, kas spēj atjaunot pazudušos kontaktus. Viena bija Tenorshare iPhone Data Recovery, bet otra bija Wondershare Dr.Fone. Abas programmas darbojas līdzīgi un arī interfeiss ir līdzīgs. Tātad, ir iespējams atjaunot iPhone datus (manā gadījumā - kontaktus) gan no paša telefona, gan arī no iTunes rezerves kopijas faila.
Sākumā mēģināju iegūt datus no telefona. Pieslēdzoties ar šiem rīkiem, tie neuzrādīja nevienu kontaktu, ko varētu atjaunot. Tad vai nu tie nebija dzēsti un bija aktīvi, bet es tos telefonā nespēju atrast, vai arī tie izdzēsās bez pēdām un vairs nav iespējams no paša telefona atjaunot. Tas mani nemaz neiepriecināja.
Vienīgais labums, ka no pašiem rezerves kopiju failiem bija iespējams šādā veidā atjaunot kontaktus. Lai arī tur nebija visi, tad tomēr lielākā daļa būtu glābti.

Nonācis pie secinājuma, ka tāpat neko no telefona nespēšu iegūt, liku tomēr virsū to jauno iOS versiju. Mazums, tas kaut ko spēs palīdzēt.
Veiksmīgi uzinstalējot un atjauninot iPhone 4 sistēmu, vispirms pārbaudīju kontaktu sadaļu. Un tavu brīnumu - visi kontakti bija kā dzīvi! Nekas vairs nebija pazudis! Visi bija priecīgi un laimīgi!

Lai vairāk nebūtu jāsatraucas (un man nepalielinātos sirmo matu skaits uz galvas) par pazudušajiem kontaktiem, piekonfigurēju klāt, lai tie sinhronizējas ar iCloud servisu. Un tad no paša iCloud servisa arī ik pa reizei veicu kopijas saglabāšanu. Dubults neplīst.

Morāle? Veiciet regulāras datu rezerves kopiju veidošanu. Gan kādā mākonī (Apple, Google vai Dropbox), gan arī kaut kur uz sava datora. Jo tikpat labi var nobrukt telefons un pazust tīkls un nebūs iespējams uzreiz atjaunināt datus. Un tomēr ieteicams arī atjaunot pašas iekārtas sistēmu. Varbūt patiesais kādu datu pazušanas iemesls ir neuzlikts kāds atjauninājums. Un tad daudzu stundu veltīgs izpētes darbs nebūs jāveic.

Ja ir ko teikt par šo tēmu, droši atstāj savu ziņu komentāros.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru