Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

pirmdiena, 2013. gada 22. aprīlis

Apskats: Hewlett Packard ElitePad

Uz nedēļas nogali man bija lieliska iespēja palietot Hewlett Packard ElitePad planšetdatoru ar Windows 8 Pro. Tas bija ar 10.1" lielu ekrānu, plāns un arī ļoti viegls. Bet galvenā iezīme šim planšetdatoram bija tāda, ka tas darbojās kā parasts galddators un uz tā var darbināt gandrīz visas savas iemīļotās programmas. Un ja tas tiek pievienots pie papildinājuma - statīva un tam pievieno klāt peli un klaviatūru, tad to jau var arī izmantot darbā kā parastu darba datoru.

Šis planšetdatora izmērs bija  178 x 261 x 9.2 mm un tas svēra nieka 680 gramus. Priekšpuses rāmis bija no melnas plastmasas, bet aizmuguri rotāja alumīnija apdare. Bija patīkami turēt rokās šo aparātu. Šim planšetdatoram bija 10.1" liels IPS ekrāns ar 1280x800 px izšķirtspēju un ar Corning Gorilla Glass 2 ekrāna aizsardzību.
Pašam datoram iekšā atradās Intel veidotas divkodolu Atom procesors Z2760 ar takts frekvenci 1.80 GHz. Kā jau tas lielākai daļai Intel procesoru pienākas, tad arī šis procesors atbalsta Intel izveidoto Hyper-Threading tehnoloģiju un kopumā uz šīs iekārtas to var darboties pat ar 4 kodoliem. Kā grafiskais dzinis šim aparātam bija Intel veidotais un iebūvētais Intel Graphics Media Accelerator.
Šim modelim bija 2 GB operatīvā atmiņa un diska vietā bija SSD disks ar 64 GB lielu apjomu. Iekārta atbalsta arī microSD atmiņas kartes pievienošanu ar apjomu līdz 32GB.
Datu pārraides ziņā šis aparāts arī nav nekāds nīkulis - tas atbalsta gan mobilās datu pārraides tehnoloģijas, gan arī Wi-Fi 802.11 a/b/g/n standartus. Ja grib izmantot mobilās datu pārraidi, tad ir nepieciešams iegādāties atbilstošu datu pieslēgumu un šajā planšetdatorā ievietot savu SIM karti.
Šim planšetdatoram ir 2 fotokameras - gan priekšpusē, gan aizmugurē. Aizmugurē esošā kamera ir 8MP un tai ir arī LED zibspuldze. Bet priekšpusē esoša kamera spēj veidot bildi 1080p izšķirtspējā.

Paņemot rokā šo aparātu, pirmā doma - cik tas ir viegls! Un arī plāns. HP ir piedomājuši pie šī planšetdatora izstrādes un tas viņiem ir izdevies. Lietošanā tas arī bija viegls un ērts. Tā kā virsū atradās Windows 8 ar savu standarta saskarni, tad šo planšetdatoru lietot bija ļoti patīkami. Un šis produkts mani vēlreiz pārliecināja, ka Windows 8 ļoti labi iederas planšetdatoru segmentā, kur visas darbības ir jāveic ar pieskārieniem un pirkstu kustībām. Viss šķiet tik dabiski un pašsaprotami! Bet, tiklīdz darbošanās nonāk līdz parastiem datoriem paredzētām programmā, tad uzreiz ir mazliet grūtāka izmantošana, it īpaši, ja tās nav paredzētas lietošanai planšetdatorā.
Bet arī parastās programmas varēja darbināt un tās lietot. Pat Zvaigznes ABC veidotie interaktīvie materiāli, tādi kā dabaszinības 5.-6.klasei un fizika 10.klasei, uz šī planšetdatora strādāja un bija lietojami.
Lielākās problēmas ar programmu izmantošanu ir tad, ja ir kāds lauks ir jāaizpilda. tad uz ekrāna parādās virtuālā klaviatūra un tā uzreiz aizpilda pusekrānu. Tā rezultātā, zemāk esošā ekrāna un programmas daļa vairs nav redzama. Lielākoties tā ir tikai apgrūtinoša problēma, bet dažreiz tā tomēr ļoti traucē. Bet pati virtuālā klaviatūra ir ērti lietojama. Un tai pat ir liels daudzums ar pieejamajām emocijikonām.

Bet šim modelim, ko es dabūju apskatīt, bija arī pieejama arī speciāls statīvs (dock-station), kas ļāva šo jauko planšetdatoru pārvērst par pilnvērtīgu datoru.

Šim papildinājumam katrā sānā ir pieejami pa 2 USB pieslēgumvietām (kopā 4 USB pieslēgumvietas). Ieliek planšetdatoru šajā statīvā, piespraužam peli un klaviatūru un varam to darbināt kā parastu datoru. Lietošanas ziņā nekas neatšķiras.
Bet aizmugurē šim statīvam atrodas elektrības pieslēgumvieta un HDMI un VGA monitora pieslēgumvieta. Ja pieslēgsim pie monitora (vai TV), tad ir iespējams visu Windows darbināt un lietot uz lielāka ekrāna.

Bet nu mazliet par šī planšetdatora lietošanu. Spēlītes es uz tā nepaspēlēju, bet arī nekādas dižās spēlītes šis dators nespētu pavilkt. Atom procesors nav tik jaudīgs, lai spētu darbināt esošas spēles un arī grafiskais dzinis nav paredzēts videospēļu spēlēšanai. Bet vienkāršākas un jaudu neprasošas spēles uz šīs iekārtas būtu iespējams spēlēt.
Ja gribās palasīt kādu e-grāmatu, tad tas ir pavisam vienkārši. Uzinstalējas Adobe Digital Editions un lasām tajā visas savas iemīļotās e-grāmatas - gan DRM aizsargātas, gan arī neaizsargātas e-grāmatas. Ja ir kāds PDF fails, ko lasīt, tad uz šīs iekārtas to ir ļoti vienkārši un ērti lasīt.
Arī interneta pārlūkošana ir vienkārša un daudz neatšķiras no lietošanas parastā datorā. Vienīgā atšķirība - jāpierod, ka lapas pārtīšana notiek ar pirkstu, spiežot to uz ekrāna.

Tā kā šim planšetdatoram aizmugurē ir 8MP kamera, izlēmu veikt dažus uzņēmumus, lai apskatītu šo bilžu kvalitāti.
Ja bildes tiek apskatītas 10x15 izmērā, tad nekādu problēmu nav un bildes izskatās labas. Bet, ja tās apskata mazliet lielākā izmērā, tad tomēr tās nav pārāk labas. Un arī fotografēšana ar šo iekārtu nav diez ko ērta. Lai nobildētu kādu bildi, ir jāspiež uz ekrāna. Bet tas ir ļoti neparocīgi un neērti.

Nobeiguma vietā.
Šis planšetdators man ļoti patika. Tas bija plāns un viegls. Un arī ērts lietošanā.
Nepatika tikai dažas lietas - fotogrāfiju veikšanas metode.Otra lieta, kas man nepatika - glancētais ekrāns. To pat ir iespējams izmantot spoguļa vietā, jo labi visu atstaro. Un, kad gaisma krīt tieši ekrānā, tad ir grūtāk to izmantot.
Bet viss parējās man patika. Ekrāns bija kvalitatīvs un krāsas attēloja labi. Planšetdatora lietošana bija patīkam un ērta. Un aizmugurē esošā alumīnija apdare tam piedeva mazliet nopietnāku izskatu. Visas programmas strādājā ātri un raiti un nekāda iebremzēšanās netika manītas.

Bet šis planšetdators nav no tiem lētākajiem - Dateks internetveikalā šis aparāts maksā apmēram 527 latus. Bet, ja tiek izvēlēts šis modelis, tad vairs nebūs vajadzības pēc parasta datora, ja, protams, netiek izmantotas jaunākās paaudzes datorspēles.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru