Vieta manām pārdomām par tehnoloģijām (un ne tikai par tām), interesantākām tehnoloģiju un zinātnes ziņām un sasniegumiem, kā arī dažiem jokiem jautrākai dzīvei.

otrdiena, 2013. gada 23. aprīlis

Taps jauna rakstu sērija - HTML, CSS un JavaScript pamati

Jau krietnu laiku plānoju sākt rakstīt par programmēšanu, lai jaunie censoņi to varētu ņemt un pēc tā apgūt vismaz kādu pamatu. Bet dažādu iemeslu dēļ to vienmēr atliku. Tagad beidzot esmu saņemies un nolēmu iepazīstināt jaunos entuziastus ar šo valodu pamatiem. Jo tās ir vienkāršas, lai ar tām kaut ko izveidotu un apskatītu, nevajag būt lielām priekšzināšanām un nav nepieciešams meklēt un iegādāties speciālu programmatūru.. 

Un galvenais iemesls tam ir pavisam vienkāršs - ja līdz šim HTML, CSS un JavaScript galvenokārt tika izmantoti tikai mājaslapu programmēšanā, tad tagad to pielietojums ir paplašinājies un ar to palīdzību ir iespējams veidot mobilās aplikācijas. Gan iOS videi, gan Android videi, gan arī Windows 8 un Windows Phone videi. Pagaidām esmu to pārbaudījis tikai uz Windows 8, kur ar šīm zināšanām ir iespējams ātri un nesāpīgi izveidot aplikāciju. Protams, lai pilnīgāk izmantotu kādu konkrētu vidi, tad ir jāzina arī mazliet vairāk, nekā tikai pamatus, bet to visu var iemācīties.

Rakstu sērija tiks dalīta 2 daļās - viena būs paredzēta HTML un CSS apskatei un savstarpējai mijiedarbībai - kādi ir HTML pamatelementi un kā tos ir iespējams skaistāk izrotāt ar CSS palīdzību. Mēģināšu aprakstīt un parādīt, ka pareizi tos lietot un izmantot.
Otrā daļa būs paredzēta JavaScript valodai un kā ar tās palīdzību ir iespējams pievienot un palielināt interaktivitāti pašā HTML lapā. Mēģināšu arī parādīt, kādā veidā notiek programmēšana šajā valodā un kā labāk to ir izmantot gan interaktīvi ietekmējot HTML, gan arī veidojot dažāda veida datu un informācijas apstrādi.

Kā labu piemēru HTML, CSS un JavaScript izmantošanā varu minēt tieši aplikācijas izveidi Windows 8 videi. Ar savām pamatzināšanām šajās valodās, man nedēļas laikā ir izdevies izveidot strādājošu aplikāciju, kas ir jau liekama un izplatāma Microsoft aplikāciju veikalā. 

Es noteikti zinu, ka būs vismaz viens lasītājs, kam tas būs noderīgs. Bet ceru, ka arī vēl kādam citam šī rakstu sērija būs noderīga. Lai labi programmējas!

2 komentāri: